Goudenregenstraat 282, 2565 GE Den Haag.

Tap!

Bieren
Naast Heineken, heeft de Goudenregenbar nog elf (!) prachtige bieren op tap.
Guinness, Uiltje, Weienstephan, Mannenliefde, Kriekske Mort Subite, Affligem, Triple Karmeliet, ’t Ijwit, La Chouffe, Texels Skuumkoppe en Texels Springtij vormen een bond gezelschap van extravagante tapkranen.

Guinness
Het bedrijf Guinness werd opgericht door Arthur Guinness in 1759, die dat jaar in Dublin een kleine brouwerij startte met de naam St. James’ Gate Brewery. Hoewel er in eerste instantie meerdere soorten bier werden gebrouwen, besloot de brouwerij in 1799 zich alleen nog maar te richten op het brouwen van het zogenaamde ‘porter-‘bier. Het bier heet zo omdat het vooral onder de straatdragers van Dublin populair was.

Guinness is sterk verbonden met de Ierse cultuur. De brouwerij heeft dan ook veel betekend voor de Ieren. Oprichter Arhur Guinness onderhield zijn werknemers goed. Hij gaf zijn werknemers bijvoorbeeld gratis gezondheidszorg, betaalde vrije dagen uit, gaf een weduwepensioen en bovendien een goed salaris. In 1930 was 1 op de 10 mannen in Dublin direct of indirect afhankelijk van de brouwerij. Toch valt over de Iersheid van het bedrijf wel te twisten, want tot 1960 had het bedrijf een beleid om geen katholieken aan te nemen. Voor een land waar bijna 90% van de bevolking katholiek is, is dat op z’n minst frappant.

Veel Ieren geloven dat Guinness beter is voor de gezondheid dan andere bieren. Toen het bedrijf in de jaren twintig met een reclamestrategie wilde komen om meer omzet te maken vroeg het bedrijf wat mensen na het drinken van hun bier voelden. Veel mensen meldden dat zij zich beter voelden na het drinken van een glas Guinness. Met de reclameslogan “Guinness is Good for You” was het idee dat Guinness een helende werking had geboren. Het drinken van Guinness kan, vanwege de vele antioxidanten dat het bier bevat, inderdaad bevorderend zijn tegen hart- en vaatziekten.

Tegenwoordig wordt het bier volgens Guinness nog steeds gebrouwen op dezelfde manier als vroeger, met enkel water, gerst, hop en gist als ingrediënten. Het water dat wordt gebruikt komt uit een bron die zich in de Wicklow Mountains bevindt. Deze Wicklow Mountains liggen ten zuiden van Dublin. Voor het inschenken van Guinness bestaat een aparte techniek. Net als andere Stoutbieren moet het bier zeer langzaam en in twee keer uitgeschonken worden. Hierdoor ontstaan een dunne maar zeer stevige schuimkraag.

Uiltje
Brouwerij Uiltje, officieel Uiltje Brewing Company is een Nederlandse brouwerij van speciaalbier. De brouwerij is opgericht als Het Uiltje in 2012. De brouwerij brouwt sinds 2016 zijn eigen bier in de brouwerij in de Waarderpolder in Haarlem. De brouwerij is begonnen als contractbrouwerij in Haarlem, en beschikt sinds 2016 (mede dankzij een succesvolle crowdfunding) over een eigen brouwinstallatie. Deze produceerde in 2020 10 duizend hectoliter aan bier.

In 2021 werd de brouwerij overgenomen door Royal Swinkels Family Brewers. Deze brouwerij bestaat inmiddels ruim 300 jaar. Royal Swinkels brouwt, onder andere ook, Bavaria, La Trappe en Palm.

Weienstephan
De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising is de bakermat van de Beierse brouwcultuur. Al in 1040 kregen de Benedictijner monniken van het Weihenstephan klooster het recht om bier te brouwen. Daarmee is het de oudste bierbrouwerij ter wereld.

Brouwerij Weihenstephan werkt nauw samen met het Harvard voor de brouwers, de School of Life Sciences van de Technische Universiteit van München. Niet geheel toevallig is deze brouwersfaculteit in het Weihenstephaner klooster gevestigd. De universitaire kennis en hypermoderne brouwinstallaties, gecombineerd met een stevige scheut historie en traditie, leveren 15 originele Duitse bieren op van uitzonderlijke klasse.

Mannenliefde
Oedipus is een bierbrouwerij in Amsterdam. De craftbier brouwerij is opgericht in 2012. De brouwers van Oedipus laten zich inspireren door buitenlandse brouwerijen. Bieren als Dubbels, Tripels en een Bockje zijn voor hen te gewoon. Zij zien zichzelf als voorvechter van de Nederlandse bierrevolutie met hun combinatie van kwalitatieve bieren en de hele belevingswereld daar omheen.

Oedipus Mannenliefde is een frisse en fruitige Saison gebrouwen met Szechuan peper, lemon grass en Sorachi Ace hop. Deze ingrediënten zorgen voor een frisse, fruitige smaak met veel citrus. Deze Saison is zeer doordrinkbaar.

Kriekske Mort Subite
Het eerste bier dat bij Belgische Mort Subite (Snelle Dood) werd gebrouwen, dateert van 1686, en er zouden nog vele jaren volgen.

De Kriekske Mort Subite is een echte volbloed Belgische kriek waarin de voluit fruitige smaak van kersen en de verfrissende zurige twist van Lambic elkaar versterken. 

Affligem
Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1074; de eerste afbeelding dateert van 1570. Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel.

Affligem is gelegen in het Pajottenland in België. De abdij heeft een rijke geschiedenis die bijna 1000 jaar teruggaat. Het was in 1074 toen zes roofridders besloten hun carrière voort te zetten als monnik. Dat stukje ontstaansgeschiedenis zie je terug in het logo. Hierin zie je het zwaard van Paulus dat verwijst naar de ridders.

Tijdens de Middeleeuwen werd het gebouw meerdere keren verwoest en weer opgebouwd. Tijdens de Franse Revolutie worden de gbeouwen opnieuw verwoest. Het duurt tot 1869 voordat de monniken weer terugkeren. Pas in 1885 wordt er weer bier gebrouwen. Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog worden de koperen ketels in beslag genomen en omgesmolten tot oorlogstuig.

In 1995 wordt Heineken 95% eigenaar van de brouwerij. Heineken zorgt voor een geweldige impuls van het merk Affligem en sinds een aantal jaren is Affligem samen met Leffe één van de meest bekende en meest gedronken abdijbieren.

Triple Karmeliet
Brouwerij Bosteels is opgericht door Jean-Baptiste Bosteels in 1791, 39 jaar voor het ontstaan van het Koninkrijk België. Na het overlijden van Antoine Bosteels Sr. in 1958 leidt zijn vrouw Adrienne de brouwerij door moeilijke tijden, totdat Ivo en zijn broers oud genoeg zijn om te kunnen bijspringen.

Tripel Karmeliet is gebaseerd op een bierrecept dat dateert uit 1679 van de Karmeliet abdij in Dendermonde. In 1996 wordt dit unieke recept gelanceerd en het wordt meteen een succes. In 1998 worden hard werk en toewijding beloond met de eerste prestigieuze onderscheiding voor Tripel Karmeliet: De gouden medaille van de World Beer Cup.

’t Ijwit
Brouwerij ‘t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Als lid van de band Door Mekaar trad hij geregeld op in België en ontwikkelde hij een bovengemiddelde interesse in het bier van de Zuiderburen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen.

Het bier dat hij aanvankelijk nog in een kraakpand brouwde, sloeg al snel aan. Op zoek naar een grotere locatie stuitte hij op het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen. Een pand met een uitgebreid watertoe- en afvoersysteem en een stoomgenerator en dus ideaal om in te brouwen.

Het paradepaardje van de brouwerij is ’t Ijwit. Een stevig Amsterdams witbier dat gevaarlijk lekker doordrinkt. Licht troebel, mooi goud van kleur en met een mooie, zachte schuimkraag. Zoals ieder witbier gebrouwen met een deel tarwemout, waar het bier zijn naam aan ontleent (“wit” is oud Nederlands woord voor tarwe).

La Chouffe
La Chouffe is een Belgisch blond bier dat voor het eerst op 27 augustus 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts werd gebrouwen. Gebaseerd op een legende van de Ardennen werd een kabouter gekozen als bedrijfslogo van de brouwerij.

Het verhaal start eind jaren 70, in het hartje van de Vallei der Feeën, op het ogenblik dat de twee schoonbroers beslissen hun eigen bier te brouwen. En zo geschiedde, in de garage van de schoonmoeder van Chris. Met het weinige geld dat ze destijds voorhanden hadden, startten ze met wat brouwerij-fans de “Chouffe Story” noemen.

Tien jaar later, in 1992, was de productie opgelopen van 3 400 hectoliter tot 5 000 hectoliter per jaar. De brouwerij had geïnvesteerd in een nieuwe brouwzaal en krikte zo haar productie op van 22 hectoliter naar 70 hectoliter per brouwsel.

Texels Skuumkoppe en Texels Springtij
“Texels is van nature eigenzinnig. Texelaars doen dingen op een eigen manier, ze zijn ontkoppeld en dichtbij de natuur. Trouw blijven aan jezelf, zonder iets aan te trekken van anderen.” Dit zijn de eerste regels op de website van brouwerij Texels Speciaalbier. Inmiddels kent de brouwerij veertien verschillende speciaalbieren waarvan Texels Skuumkoppe en Texels Springtij de bekendste zijn.

Onder de Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’ staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels. Het hart van een brouwerij waar bijzonder Texels bier ooit is ontstaan.

Texels Skuumkoppe en Texels Springtij
“Texels is van nature eigenzinnig. Texelaars doen dingen op een eigen manier, ze zijn ontkoppeld en dichtbij de natuur. Trouw blijven aan jezelf, zonder iets aan te trekken van anderen.” Dit zijn de eerste regels op de website van brouwerij Texels Speciaalbier. Inmiddels kent de brouwerij veertien verschillende speciaalbieren waarvan Texels Skuumkoppe en Texels Springtij de bekendste zijn.

Onder de Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’ staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels. Het hart van een brouwerij waar bijzonder Texels bier ooit is ontstaan.

De Texelse bierbrouwerij brouwt op Texel unieke speciaalbieren van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Bieren met een bijzonder verhaal en een uitgesproken smaak. Om het prachtige eiland Texel te ontzien, hebben is besloten Texelse brouwerij niet verder uit te breiden. In plaats daarvan worden de speciaalbieren aan de ‘Overkant’ gebrouwen.


Tel: +31 70 780 9515
Www: goudenregenbardenhaag.nl
E-mail: goudenregenbar@hotmail.com
Socials: Instagram & Facebook


error: Content is protected !!